Dnes ho vnímáme především jako doplněk k zvýraznění chuti jídel. Tvrzení, že ten ocet patří pouze do kuchyně, je však velkou nespravedlností, a i Hippokrates o tom již věděl. Zde je pět fantastických vlastností jablečného octa.
· Antimikrobiální / antibakteriální účinek
Výzkum z University of North Carolina v USA ukázal, že ocet může pomoci eliminovat specifické patogeny, včetně kmenů určitých bakterií (včetně E. coli) v potravinách. Staletá praxe používání octa jablečného moštu pro konzervování potravin toto potvrzuje. Hippokrates jej používal k čištění ran a tato metoda se v tradiční medicíně zachovala.
· Jablečný ocet pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi
Nejslibnějších výsledků při snižování hladiny cukru v krvi bylo při použití octa u pacientů s diabetem 2. typu. Je třeba si uvědomit, že je to jedna z hlavních příčin urychleného stárnutí těla a zvýšená hladina cukru v krvi je stále více problémem i pro lidi, kteří nemají diabetes. Kromě toho četné studie na zvířatech a na lidech ukázaly, že ocet může zvýšit citlivost na inzulín a významně snížit výkyvy hladiny cukru během a těsně po jídle.
· Jablečný ocet podporuje hubnutí
Jablečný ocet zvyšuje pocit sytosti, což pomáhá snižovat spotřebované množství jídla. Studie provedené u obézních lidí ukázaly, že denní konzumace octa vedla ke snížení tuku v břiše a v důsledku toho ke snížení hmotnosti a ke snížení hladiny triglyceridů v krvi. Rychlé hubnutí břicha je proto pravděpodobnější, pokud do své stravy přidáte jablečný ocet.
· Jablečný ocet a příznivý vliv na zdraví srdce
Studie, které byly dosud provedeny pouze na zvířatech, prokázaly snížení rizika kardiovaskulárních chorob u jedinců konzumujících ocet jablečného moštu, což může snížit hladiny cholesterolu a triglyceridů.
· Jablečný ocet jako lék proti bolesti
Protože pomáhá rozpouštět kyseliny močové kolem kloubů, zmírňuje jejich bolest. Jablečný ocet je jedním z nejstarších a nejúčinnějších domácích prostředků, které zmírňují bolesti kloubů. Ocet pro tento účel se používá externě i interně.